
Os fornos comunais eran mais grandes ca os
individuais, xa que eran usados por varios veciños, e as fornadas eran mais
grandes para que durase o pan. Estes fornos eran construídos por todos os
veciños que os ían a usar.
A construción do forno podía ser de tres
tipos:
-Rectangulares: Ao fondo situaríase o forno e
a porta iria en fronte, ao longo das outras paredes estarían colocadas pedras
para deixar o pan.
-Rectangulares cunha parede prolongada que
formase un tellado para gardar a leña.
-Ovalados.
Os fornos construíanse cerca das fontes para
facilitar a auga ca que se limpaban e por se había un incendio. Estaban no
centro da aldea ara que tódolos veciños os
puideran usar.
Descripcion: Xeralmente o tellado era de palla
polo seu baixo custe e as paredes de pedra.No seu interior situábase o forno parta cocer o pan cunha a pedra mais longa enriba para deter o lume,nunha louza cun buraco no medio chamada lareira metíanse as cinzas que a traves do buraco pasaban a fornalleira
que era onde se almacenaban., a parte de
arriba chamase capoeira e serve para almacenar leña.